Dropbox Business Blog Nederland — Als verhalen en wetenschap samenkomen

Je leest nu Als verhalen en wetenschap samenkomen
Delen 
23. november 2017 — 6 minuten leestijd

Als verhalen en wetenschap samenkomen

Bij Dropbox hebben we teamwork in al zijn verschijningsvormen hoog in het vaandel staan en we weten van onze klanten dat samenwerking verbluffende resultaten kan opleveren. Van het partnerschap tussen Garsington Opera en het Filharmonisch Orkest, tot het team dat werkte aan de met een Oscar genomineerde soundtrack voor LION, onvergetelijke verhalen worden gecreëerd zodra uitzonderlijke teams naadloos kunnen samenwerken.

Nog een andere, en wellicht meest interessante manier van verhalen vertellen is archeologie; het opgraven van verhalen die de loop van de menselijke geschiedenis hebben veranderd. We waren daarom enthousiast toen we dr. Dietrich Raue van de Universiteit van Leipzig konden spreken. Zijn levenswerk is gericht op het bestuderen van Egyptologie en archeologie; het ontdekken van oude ruïnes die de verhalen van ons verleden vertellen.

Sinds 2012 is dr. Raue mededirecteur van het Heliopolis Project, en was dr. Aiman Ashmawy mededirecteur van het Egyptische ministerie van Oudheden. Samen hebben deze doctors een gezamenlijk, Egyptisch-Duits bedrijf opgericht om de oude stad Heliopolis op te graven – een grote stad en het religieuze centrum van het oude Egypte.

Hoewel er veel van de stad is blootgelegd in de afgelopen jaren, was het per ongeluk opgraven van de torso op de voet van een standbeeld dat de Egyptische farao Psamtik I (664 – 610 v.C.) voorstelt, wereldnieuws. “Dat was inderdaad een verrassing. Het meeste archeologische veldwerk aan de voet was al bijna klaar toen we twee fragmenten vonden”, legt dr. Raue uit. “Toen we verder groeven, bleek het een stuk groter dan gedacht!”

Het beeld van Psamtik I was in eerste instantie vrijwel onzichtbaar, waardoor het team vooral fragmenten verwachtte te vinden. Met de ontdekking werd er een nieuw hoofdstuk aan de Egyptische geschiedenis toegevoegd. Maar zelfs het vertellen van verhalen over de oudheid is afhankelijk van samenwerking, teamwork en, in toenemende mate, technologie. Dr. Raue legt uit: “Er werken meer dan 150 mensen met verschillende vaardigheden en expertise aan het Heliopolis-project afkomstig uit heel Europa. We hebben bovendien een team van 20 gespecialiseerde vakmannen uit Noord-Egypte. Hun over-, over-, overgrootvaders werkten voor de Duitse missies in 1903.”

Het concept van een team wordt geherdefinieerd op moderne werkplekken in vrijwel alle sectoren, waaronder archeologische opgravingen. Voor dr. Raue en dr. Ashmawy betekent dit dat ze de beste mensen van over de hele wereld kunnen aantrekken en technologie kunnen aanbieden die ervoor zorgt dat iedereen overal van op de hoogte is, of ze nou bij de opgraving zijn of ergens anders ter wereld analyses uitvoeren. Hoewel lokale mensen het hele jaar door verantwoordelijk zijn voor het Heliopolis-project, trekt dr. Raue buitenlandse specialisten uit Europa aan voor hun expertise. Deze mensen bezoeken de opgraving slechts twee keer per jaar en blijven dan een week of vijf. “Dat betekent dat tijd essentieel is tijdens die vijf weken, willen we optimaal gebruikmaken van hun kennis en expertise.”

Dat leidt tot ongelofelijke resultaten zoals de ontdekking van Psamtik I. Volgens dr. Raue is het cruciaal dat teams eenzelfde visie delen en continu met elkaar blijven communiceren. “We hebben een groot team, maar we kunnen ons werk niet doen als ook maar één van hen zou uitvallen. In archeologie is het belangrijk om niet alleen een team samen te stellen met de juiste vaardigheden, maar ook een team dat dezelfde passie en doelstelling deelt als jij. Op zulke momenten doe je de mooiste ontdekkingen.”

Dr. Raue is ervan overtuigd dat, net zoals de landkaarten en beschrijvingen uit de 19e eeuw die nog steeds in de archeologie worden gebruikt, deze digitale archieven nog eeuwenlang worden gebruikt. “Door informatie digitaal op te slaan, creëren we een archief aan informatie dat nog eeuwenlang toegankelijk en bruikbaar is; voor toekomstig onderzoek of gebruik bij nieuwe opgravingen.”

Om het team te helpen oude artefacten in het vizier van de moderne wereld te brengen, zijn er volgens dr. Raue en dr. Ashmawy nieuwe, innovatieve technologieën. “Hoewel de documentatie in het veld nog grotendeels analoog is, hebben we de afgelopen twee jaar steeds meer gebruik gemaakt van 3D-technologie. Dit scheelt veel tijd en maakt andermans informatie deelbaar in het team door middel van realtime rapportages.” Technologie biedt bovendien ondersteuning doordat dr. Raue en dr. Ashmawy sociale media en een projectwebsite gebruiken om de voortgang van de opgraving te delen en om mensen betrokken te houden bij het project. Dit is vooral belangrijk voor de specialisten die slechts sporadisch en relatief kort aanwezig zijn. Bovendien werkt dr. Raue op dit moment aan drie aparte opgravingen, dus communicatie en samenwerking zijn cruciaal.

Toch eindigt het verhaal niet bij ontdekkingen. Hoewel het vinden van begraven artefacten een van de grootste uitdagingen vormt, is het zorgen voor bewustwording en betrokkenheid bijna nog moeilijker, volgens dr. Raue. Op dit vlak speelt het Leipzig Museum een cruciale rol door ontdekkingen op de opgraving aan het grote publiek over te brengen door middel van lezingen, speciale tentoonstellingen en PR-activiteiten. “Ontdekkingen helpen enerzijds, maar ze vormen tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid. Het is wachten op de juiste die de aandacht van de mensen grijpt. Dán moet je informatie delen op een manier die de interesse vasthoudt en er bovendien aan bijdraagt dat mensen zich verbonden voelen met onze gezamenlijke geschiedenis.”

Het Leipzig Museum neemt ook deel aan de Museumnacht, een evenement waarbij meer dan 3000 bezoekers het museum tussen 18.00 uur en middernacht kunnen bezoeken. Tijdens dit evenement gaan we in op onze fascinatie voor de geschiedenis en de noodzaak voor aankomend Egyptologen (waarvan vele studenten zijn van dr. Raue en dr. Ashmawy) om meer inzicht te krijgen in hoe ze moeten communiceren met het publiek.

Maar als het gaat om daadwerkelijke betrokkenheid van het publiek bij oudheid en geschiedenis, gaat er volgens dr. Raue niets boven face-to-face communicatie. “Egyptologie is een klein vakgebied dus we moeten ervoor zorgen dat we er zo effectief mogelijk over communiceren. Sociale media en online media zijn bijzonder effectief, maar we geven ook veel lezingen aan het publiek, zodat ze altijd weten wat we doen en zoveel vragen kunnen stellen als ze willen. In mijn wereld bestaan er namelijk geen domme vragen, alleen slechte antwoorden.”

Meer Dropbox Nieuws

Let op: soms bloggen we over nieuwe producten of eigenschappen voordat ze uitgebracht zijn,
ende timing en extra functionaliteit van deze eigenschappen kunnen afwijken van wat hier wordt gedeeld.
De beslissing om onze diensten af te nemen moet worden gemaakt op de producten
en kenmerken die op dat moment beschikbaar zijn.