Dropbox Business Blog Nederland — Een effectief technisch team samenstellen: de juiste cultuur vormgeven

Je leest nu Een effectief technisch team samenstellen: de juiste cultuur vormgeven
Delen 
5. februari 2018 — 5 minuten leestijd

Een effectief technisch team samenstellen: de juiste cultuur vormgeven

Hoe haal je het meeste uit je technische teams? En wat is de beste manier om ze naadloos samen te laten werken, en producten en projecten van hoge kwaliteit te leveren? Dit zijn twee lastige vragen met geen goed of fout antwoord. Ze hebben geleid tot verschillende managementstijlen, ontwikkelingsmethoden en tal van uitgebreide artikelen online.

Daarom zijn we een gesprek aangegaan met Christian Graf, CTO bij DCMN - een internationaal marketingbedrijf voor groei ten behoeve van digitale bedrijven - voor zijn toptips over hoe je het beste uit technische teams kunt halen. We wilden weten hoe hij zijn afdeling vormgeeft en welk advies hij zelf nodig had om teams effectief te laten samenwerken en naar uitmuntendheid te laten streven.

Christian heeft gewerkt als senior software architect bij SAP, droeg bij aan de ontwikkeling van cloud computing en het platform voor ononderbroken integratie van het bedrijf, en was mede-oprichter van twee startups. Hij had ook een klein web- en SEO-bedrijf met zijn broer toen hij net 15 jaar was.

Christian verkocht aan het begin van 2017 zijn tweede startup Realzeit - een programmatisch demand-side platform (DSP) - aan DCMN: “We erkenden het potentieel om samen te werken met een partner die de markt begreep en hoe technologie problemen zou kunnen oplossen.”

Een hecht team samenstellen

Toen DCMN Realzeit kocht, stelden ze Christian aan als CTO, wetende dat hij kon inspireren en motiveren. Zijn ondernemende achtergrond zorgde voor een nieuwe benadering ten aanzien van de ontwikkeling van een bedrijfscultuur en was het nieuwe ingrediënt dat het team nodig had. “Toen ik toetrad, werd ik geconfronteerd met een team vol getalenteerde ingenieurs die werkten op een manier die hen niet toeliet zich optimaal te ontwikkelen”, herinnert hij zich. “Verantwoordelijkheden waren niet altijd duidelijk en de verwachtingen in het bedrijf waren niet helder geschetst, wat voor wrijving zorgde.”

Dit was geen probleem dat zich alleen bij DCMN voordoet - deze wrijving is een goed gedocumenteerd probleem dat veel bedrijven uit de weg moeten ruimen. Wat in dit geval echter anders is, is dat DCMN de problemen moeiteloos aanpakte met een aantal belangrijke veranderingen geïnitieerd door Christian. “Voorafgaand aan elke maatregel moet worden geluisterd”, zegt Christian. “Ik vroeg het team naar hun pijnpunten en uitdagingen. Dan komt het lastige gedeelte, de antwoorden analyseren om de belangrijkste uitdagingen te vinden en niet slechts de symptomen.”

“De grootste verandering die we hebben doorgevoerd, was het creëren van interdisciplinaire teams afgestemd op producten en gemeenschappelijke doelen, en het volledig vrijlaten van onze medewerkers”, zegt Christian. "Elk team heeft nu alle middelen in huis die het nodig heeft om het project op te leveren, in plaats van alleen componenten. Hiermee worden de interfaces weggenomen waar de 'schuldvraag' zich afspeelt en voelt iedereen zich nu eigenaar en verantwoordelijk om dingen voor elkaar te krijgen.”

“We hebben ook de lastige beslissing genomen om ons te concentreren op onze kerncapaciteiten en op wat de meeste toegevoegde waarde heeft opgeleverd voor onze klanten”, vervolgt Christian. “Onze klanten zijn digitale bedrijven die zeer resultaatgericht zijn, dus is het logisch dat we ons concentreren op het verbeteren van de dingen die de grootste voordelen opleveren.”

Toptips voor het creëren van een effectieve cultuur binnen het technische team

Christian werkt nu een jaar bij DCMN en helpt hen te groeien en geweldige resultaten te behalen voor klanten door middel van verbeterde technologie. Hieronder deelt hij zijn toptips voor het samenstellen van een team van technische experts om bedrijfsresultaten en diensten aan klanten te verbeteren.

1. Richt je op kwaliteit
“Richt je als eerste op kwaliteit, testen en degelijkheid. Zorg voor een begrip dat een hoge waargenomen ontwikkelingssnelheid (kortetermijnwinst) contraproductief kan zijn voor je werkelijke snelheid (langetermijnvoordelen). Als je nu niet investeert, moet je de prijs altijd later betalen - en die wordt alleen maar duurder.”

2. Creëer een open en eerlijke omgeving
“Moedig openlijke, constructieve kritiek van collega’s aan,” gaat Christian verder. “Je moet mensen aanmoedigen om actief vragen te stellen en geen slechte beslissingen te accepteren. Op dezelfde manier waarop je code zou beoordelen, geef je meer aandacht aan het probleem. We hebben al onze Slack-kanalen openbaar gemaakt en het gesprek openlijk gevoerd. Het creëert een sfeer waarin mensen verantwoordelijk zijn voor hun bijdragen. Dit heeft de werkethiek enorm bevorderd.”

3. Geef betekenis aan je werk
“Deel vanuit een leiderschapsperspectief altijd het waarom. Creëer wederzijds begrip over het doel en het perspectief. Iedereen heeft behoefte aan een doel en iedereen wil iets doen waarvan hij of zij vindt dat het hun tijd en moeite waard is.”

4. Vertrouw erop dat je team het werk verricht waarvoor je ze hebt aangesteld
“Tot slot, als je mensen vertrouwen schenkt, krijg je dat ook terug. Sommige oprichters vragen zich af waarom hun team ze niet ondersteunt, terwijl het voor sommigen 'bij toverslag' gebeurt - het heeft niets met toveren te maken. Toon mensen dat je om ze geeft en ze vertrouwt, en dan zullen ze ook voor jou klaarstaan.

Klik hier voor meer toptips van deskundigen uit de branche over hoe je het beste uit je teams kunt halen.

Meer Tips

Let op: soms bloggen we over nieuwe producten of eigenschappen voordat ze uitgebracht zijn,
ende timing en extra functionaliteit van deze eigenschappen kunnen afwijken van wat hier wordt gedeeld.
De beslissing om onze diensten af te nemen moet worden gemaakt op de producten
en kenmerken die op dat moment beschikbaar zijn.