Dropbox Business Blog Nederland — Nieuwe planeten ontdekken met Dropbox

Je leest nu Nieuwe planeten ontdekken met Dropbox
Delen 
13 september, 2017 — 3 minuten leestijd

Nieuwe planeten ontdekken met Dropbox

Zijn we alleen?

Dat is de kernvraag die het SETI Institute (Search for Extraterrestrial Intelligence) probeert te beantwoorden. Kijken naar de nachtelijke hemel en nadenken over de onmetelijkheid van de ruimte kan een nederig makende ervaring zijn. En toch vertegenwoordigen die sterren die we kunnen zien slechts een fractie van wat daar allemaal is.

Als Dropbox klanten zoals SETI kan helpen om creatieve manieren te vinden om de wereld in contact te brengen met nieuwe werelden, zijn we op de juiste weg.

Franck Marchis, Senior Planetary Astronomer bij SETI, vertelt ons iets ongelooflijks: elk lichtpuntje dat je 's nachts ziet is niet een enkele ster, maar een cluster van sterren. En er zijn gemiddeld twee planeten die een baan rond elke ster maken. En ongeveer een derde van deze planeten zouden een gematigd klimaat kunnen hebben die geschikt is voor vloeibaar water.

“Het is zeer waarschijnlijk dat er leven in onze melkweg bestaat,” zegt Marchis. “Maar als wetenschapper geloof ik er niet in. Ik zoek er naar.”

De eerste stappen van deze zoektocht begonnen met een 10-jarig project om een instrument te bouwen in de bergen van Cerro Pachon, Chili, bekend als Gemini Planet Imager (GPI). “Zie het als een geavanceerde camera,” zegt Marchis. “Het is het eerste instrument dat in staat is de planeet zelf daadwerkelijk te zien. Niet zijn schaduw, maar zijn gloed. Dit geeft ons veel betere gegevens die leiden tot meer zekerheid dat we iets hebben gevonden.”

Zoals je je misschien kunt voorstellen, zijn de gegevens die de GPI genereert erg complex. Daarom werkt Marchis samen met 100 onderzoekers over heel Amerika, waaronder een groep ter plaatse in Chili. “GPI geeft ons terabytes aan uiterst bruikbare, maar ook extreem ruwe data,” zegt hij. “We moeten meerdere algoritmen gebruiken om deze gegevens te converteren, zodat we de echte informatie kunnen extraheren.” Elke onderzoeker heeft een andere specialiteit, dus ze hadden een manier nodig om tegelijkertijd dezelfde gegevens te analyseren.

En daar komt Dropbox in zicht.

“Dropbox vormt het hart van onze distributie,” aldus Marchis. “Tijdens een observatie wachten we vol spanning op de melding dat er nieuwe gegevens zijn toegevoegd en iedereen werkt samen om erachter te komen wat het betekent. Maar deze planeten wachten niet op ons - ze blijven een baan maken en sterren beginnen elkaar te blokkeren. Dus de snelheid en betrouwbaarheid van het delen van gegevens via Dropbox is cruciaal om ons in staat te stellen in realtime ontdekkingen te doen.”

In 2015 kondigde het GPI-consortium de ontdekking van 51 Eridani b aan, een Jupiter-achtige planeet die zich 100 lichtjaren van de aarde af bevindt. Toch is de missie van Marchis nog lang niet voltooid: het ontdekken van een aardachtige planeet is het volgende doel. De instrumenten en gegevens van zijn team worden steeds complexer omdat kleinere planeten, zoals de aarde, moeilijker te vinden zijn.

“De snelheid en betrouwbaarheid van het delen van gegevens via Dropbox is cruciaal om ons in staat te stellen in realtime ontdekkingen te doen. Dit samenwerkingsinitiatief zal in de toekomst een belangrijk onderdeel zijn van grote ontdekkingen, zoals een aardachtige exoplaneet.” —Franck Marchis, Senior Planetary Astronomer, SETI Institute

Maar Marchis heeft vertrouwen in zijn team. “We kunnen deze ontdekkingen niet doen met één persoon, één genie,” zegt hij. “Wat we nodig hebben zijn meerdere mensen die samenwerken om een genie te worden, en samenwerkingstools zoals Dropbox veranderen de manier waarop we wetenschap beoefenen.”

Bezoek dropbox.com/business voor meer informatie over hoe Dropbox je team kan helpen om nieuwe ontdekkingen te doen.

Meer Dropbox Nieuws

Let op: soms bloggen we over nieuwe producten of eigenschappen voordat ze uitgebracht zijn,
ende timing en extra functionaliteit van deze eigenschappen kunnen afwijken van wat hier wordt gedeeld.
De beslissing om onze diensten af te nemen moet worden gemaakt op de producten
en kenmerken die op dat moment beschikbaar zijn.